Digitalni marketing već je odavno poznat svjetskim ugostiteljima i hotelijerima, no ide li Hrvatska u tom smjeru. Svakako malo kasnimo za svjetskim trendovima, no sve brže i brže uvodimo novitete. Saznajte kako Vam nove tehnologije mogu pomoći kod vođenja kafića, restorana ili hotela.

Voditi restoran, danas nije nimalo lagan posao. Gosti zahtijevaju preciznost, izvrsnost, ukusnu hranu, vrhunsku poslugu i ugodan ambijent, i sve to u isto vrijeme. Za vrijeme dok gosti uživaju u Vašem restoranu iza kulisa se odvija pravi zaplet. Naručujete robu od dobavljača, vodite brigu o stanju skladišta, plaćate račune i trudite se da sve ostalo ide po planu. Nimalo jednostavan posao, ali netko ga mora raditi. Za vrijeme dok se brinete o svim tim stvarima, bilo bi još i poželjno da radite na uvođenju novih tehnologija koje mogu dovesti nove goste i zadržati stare, odnosno navesti ih da dolaze češće. Već odavno je poznato da vrhunski restoran ne može bez WiFi-ja, stranica na društvenim mrežama, digitalnog marketinga i sl. Uglavnom restorani bez takvih stvari ne uspiju na tržištu jer ih „pregazi“ vrijeme. Donosimo popis ideja koje će Vam uštedjeti novac, povećati prihode i podići razinu usluge na svjetski nivo.

Blagajne koje prate trendove

Sa sigurnošću možemo reći samo jedno. Programske kuće koji prate trendove i tehnološke inovacije zasigurno su u velikoj prednosti, te mogu ponuditi krajnjim korisnicima vrhunsko iskustvo u restoranima.

Većina vlasnika restorana i kafića kaže kako je za povećanje produktivnosti i prodaje najzaslužnije korištenje najnovijih tehnologija. Programi koji su pripremljeni za praćenje prodaje, održavanje sustava mogu dovesti do smanjenja troškova, lakšeg određivanja cijena i racionalnijeg trošenja namirnica. U narednim godinama u restorane i kafiće će zasigurno doći brojne tehnološke inovacije koje će imati pametan sustav praćenja prometa i moći će predvidjeti dinamiku trošenja. Takav inteligentni sustav će uštedjeti veliki novac svojim vlasnicima. Već sada postoje aplikacije kroz koje gosti mogu naručiti, dobiti uvid u kompletne ponude restorana ili kafića, skupljati bodove kroz loyalty sustav, pa čak poslati ili podijeliti račun s prijateljem kako to njemu odgovara. Sve u svemu, bilo bi poželjno da ne morate brinuti je li vaša blagajna „up to date“ i imate li najnapredniji sustav.

Free WiFi je najlakši način, kako zadobiti simpatije vaših gostiju.

Već odavno je poznato kako svaki restoran ili kafić koji drži do svog ugleda mora imati i besplatan WiFi. Danas možete vrlo lako pronaći providera Internet usluga koji ima jeftine flat opcije. Neki će reći da je danas roaming vrlo jeftin, ali to pravilo i dalje vrijedi samo da države iz EU. Što je s ostalim gostima poput Bosne i Hercegovine, Srbije i sl.? Takvih korisnika u sezoni ima mnogo i svaki želi isto. Javiti se na društvenim mrežama s fotografijama vašeg prekrasnog restorana ili jela u kojem trenutno uživa. Sve je to dodatan marketing kojeg možete dobiti samo ako imate besplatne pristupne točke u vašem lokalu. Zato WiFi odavno nije trošak već pametno ulaganje u promidžbu restorana.

Online i email marketing

Najlakši, najbrži i najjeftiniji način oglašavanja je Internet. Oglašavanje čije statistike i reakcije gostiju možete pratiti u realnom vremenu, pa čak i trenutno izmijeniti već postavljene kampanje koje možda ne daju rezultate odmah. Jedan od najstarijih, ali i najpopularnijih načina oglašavanja je email. Email postoji još od 1971. godine, ali čak 72 posto potrošača smatra kako će postojati i za 10 godina. Uz pomoć email marketinga možete stvoriti prisniji odnos s vašim gostima, možete ih trenutno obavijestiti o novim ponudama, promjenama menija i događanjima koji će se desiti u vašem restoranu ili kafiću. Ovakav način marketinga vrlo je koristan ako vaš restoran podržava sustav nagrađivanja korisnika ili poznatije „loyalty program“.

Online recenzije

Kako bi bili prisutni stvarno svugdje na internetu, bilo bi poželjno da aktivirate i specijalizirane mreže koje koriste milijuni korisnika i turista.

Takvi servisi osim smještaja i turističkih atrakcija, nude i kompletan uvid u ponude restorana, a najbolje od svega je što vlasnici mogu otvoriti besplatne profile. Takvi profili su vidljivi svima koji koriste aplikaciju. Najpoznatiji na tom području su TripAdvisor i Forsquare kada pričamo o restoranima. S druge strane postoje i napredni hotelski programi koji nude spajanje s rezervacijskim kanalima poput booking.com i na taj način omogućavaju vlasnicima jednostavnije, brže i kvalitetnije odnose sa svojim gostima. Pored svega, nije na odmet spojiti se sa nekim od „food blogera“ koji danas pišu članke na dnevnoj bazi i obavještavaju krajnje korisnike što je dobro, a što loše. Internet je mjesto gdje možete vrlo lako i bez previše komplikacija doći do velikog broja gostiju. Nemojte čekati da gosti slučajno „nabasaju“ na vaš restoran.

Web stranica

Stavite se u ulogu gosta. Došli se u Zadar i zanima vas gdje možete naći smještaj i hranu. Prvo što radi većina gostiju je upisivanje određene fraze u google. Ukoliko nakon upisivanja te fraze vaš restoran nije na prva tri-četiri mjesta, velika je vjerojatnost da ste ovog gosta izgubili. No ukoliko vaša web stranica dobro kotira, gosti bi se mogli vrlo lako odlučiti. Prvi korak je ispunjen i vaša web stranica je na prvom mjestu, no ono što goste može otjerati je nepregledna, neugledna stranica s premalo informacija. Pružite svojim potencijalnom gostima informacije koje bi ih mogle zanimati.

PONUDA DANA NA NASLOVNOJ STRANICI

Ponudite gostu odmah informaciju o tome što danas pripremate i kolika je cijena. Gosti vole kada takve informacije dobiju odmah, bez prevelikog pretraživanja stranice.

ISTAKNITE CIJENE

Gosti traže trenutne i direktne informacije o cijenama, a stranice bez takvih informacija zaobilaze u širokom luku…

SUSTAV NARUČIVANJA

Izradite sustav naručivanja direktno na stranici restorana. To će dodatno povećati profit jer je online naručivanje hrane prisutno već neko vrijeme u RH.

DODAJTE POVEZIVANJE NA DRUŠTVENE MREŽE

Na stranici dodajte linkove koji direktno vode na društvene mreže, pa čak i na link koji će automatski aktivirati praćenje vaše stranice. Dopustite vašim gostima da podjele članke sa vaše stranice. Sve je to dodatan marketing.

Izračun

Pojednostavite si svakodnevnicu i dopustite svojim gostima korištenje digitalnih tehnologija. Digitalna transformacija vašeg objekta donosi brojne benefite, a svakim danom se nadopunjuju novim idejama. Naravno ovo sve iznad ne vrijedi puno ako kvaliteta nije prisutna. Pobrinite se da tehnologija ne zasjeni ono primarno, a to je vrhunska hrana i usluga. Iskoristite digitalnu tehnologiju da već odličnu ponudu prezentirate što većem broju potencijalnih gostiju.