Kako povećati prodaju putem društvenih mreža

Nije tajna da je prisutnost na društvenim mrežama (a.k.a. facebook, instagram, linkedin i sl.) vrlo bitna za internetsko poslovanje i uspješnost prodaje neke tvrtke. Svi se pitaju: Kako povećati prodaju putem društvenih mreža? Na kraju svega, tamo se i nalazi većina kupaca. U prosijeku više od 2.1 bilijuna ljudi koristi Facebook, Instagram, WhatsApp ili Messenger svakoga dana,

Svejedno, imati poslovnu stranicu na Facebooku ili Instagramu nije dovoljno i neće napraviti čudo ako je stranica neaktivna. Vaša stranica mora nuditi sadržaj koji je bitan i koristan potencijalnim kupcima.

Vrlo je bitno da stranica pruži kupcu ne samo ono što oni žele, već i ono što će oni stvarno trebati. Ako nađete što je to, lista pratitelja će rasti sve više i više.

U ovom blogu, skupit ćemo sve informacije o generiranju većeg prometa na društvenim mrežama i povećanja prodaje preko Facebooka i Instagrama.

1. Korak: Postavljanje službene web stranice

Velika je zabluda kako danas više nije potrebna web stranica jer sve informacije možete „postati“ preko društvenih mreža. Istina je da web stranica više nije toliko bitna kao prije 10 ili 15 godina, no i dalje bi bilo jako dobro da ju imate. 79% Hrvata pretražuje proizvode i usluge preko Google-a prije nego obavi kupnju na društvenim mrežama.

Stranica na facebooku ima manji rizik kupnje kod kupaca kada se uvjere da ista tvrtka ima i web stranicu, a pogotovo ako je riječ o .hr domeni, jer takvu domenu možete dobiti samo s papirima ili ako ju masno platite, a to prevarantima ne bi bilo zanimljivo.

Web stranica neka bude jednostavna, brza i neka sadrži samo glavne i kratke informacije o proizvodima i uslugama koje su kupcima bitne. U detalje možete ići ukoliko razvijate web shop, no to je sasvim druga tema.

Bitno je kada kupac „sleti“ na vašu web stranicu da dobije brze i kvalitetne informacije.

2. Korak: Postavljanje Facebook stranice

Zamislite da možete komunicirati s kupcima 0-24 bez plaćanja naknada ili dodatnih troškova za marketing. Upravo to možete s Facebookom. Kupci su cijeli dan „gore“, vi samo trebate plasirati ispravne poruke u pravo vrijeme i oni će to prepoznati.

Postavljanje Facebook stranice je vrlo jednostavno. Trebate samo slijediti Facebook obrasce, napisati kratke i jasne informacije o tome što prodajete i pripremiti prekrasne fotografije koje će privući nove potencijalne kupce.

Razlika između Facebook stranice i web stranice je način na koji ih gledaju i pregledavaju kupci. Oba „servisa“ imaju generalne informacije, kontakte, radno vrijeme, galerije slika. Razlika je u tome što web stranica ima statični sadržaj, dok je na Facebooku vrlo bitno stvarati dinamični sadržaj i objavljivati često.

Recimo da ako ste dobili nove stvari na lageru, tu informaciju možete brzo i jednostavno podijeliti s kupcima, još ako i uključite fotografiju, vaša objava može postati „viralna“ i kupci je možda sami prenesu ostalima.

3. Korak: Povežite web stranicu sa Facebook Shopom

Nakon što uspješno postavite Facebook stranicu ili Shop, možete vrlo jednostavno povezati tu stranicu sa vašom web stranicom kako bi sinkronizirali informacije još lakše.

Ukoliko imate web shop, vrlo lako možete sinkronizirati i količine direktno iz THOR programa za maloprodaju i veleprodaju. Pitajte nas kako?

4. Korak: Promovirajte svoj posao i stranice

Svaka društvena mreža i web stranica sama po sebi treba dosta truda kako bi se razvilo povjerenje i izgradila velika baza „pratitelja“. Ovdje vam može pomoći promoviranje stranice na GoogleAds servisu ili na facebooku putem plaćenih objava.

Kreirajte zanimljiv sadržaj, testirajte koje se objave najviše sviđaju vašim korisnicima i plasirajte taj sadržaj putem plaćenih objava. Također otvorite GoogleAds račun i postavite Google oglašavanje kako bi vas potencijalni kupci mogli lakše pronaći.

Ukoliko nemate vremena za to ili ne znate kako, vrlo lako možete unajmiti neku tvrtku koja se bavi digitalnim marketingom.

5. Korak: Pratite povećanje prodaje kroz ERP sustav

Kako bi bili sigurni da ste posao odradili dobro, vrlo je bitno pratiti povećanje prodaje, a za to će vam biti potreban i ERP sustav (Enterprise Resource Planning). SMART i THOR programska rješenja su i svojevrsni ERP sustavi jer imaju ugrađene analitike i statistike prodaje koje možete iskoristiti kako bi shvatili koji proizvodi se prodaju najbolje i u kojim vremenskim intervalima.