Dakle, razmišljate o otvaranju maloprodajne trgovine? U današnjem digitalnom dobu s isporukama web shop-ova isti dan, vaši prijatelji i obitelj mogu misliti da ste ludi. Mi uopće ne mislimo tako. Prema analizama, dolazi nam maloprodajna revolucija. Analiza se temelji na podacima iz šezdesetak zemalja i pokazuju da domaće robne marke uzimaju sve veći udio na tržištu.

Informacije poput ove vrlo su ohrabrujuće za vlasnike malih tvrtki i trebali bi vam pružiti uvjerenje da tradicionalna maloprodaja nije mrtva.

Međutim, to ne znači da je lako. Otvaranje maloprodajne trgovine i poslovanje za sebe može biti vrlo zeznuto i ako niste oprezni možete brzo doživjeti krah. Poput svih ostalih (uspješnih) životnih ciljeva, kao što je osnivanje obitelji i izgradnja kuće, potrebno je vrijeme, predanost i težak rad kako bi sve sjelo na svoje mjesto, a cilj postao uspješan. Morate uzeti vremena za planiranje, prolaziti kroz odgovarajuće kanale i korake.

Zato, prije nego što skočite u maloprodajnu vodu, sjednite, pripremite si šalicu kave i pročitajte sljedeće savjete kako biste mogli razumjeti proces i korake koji su potrebni kako bi vaš san o pokretanju maloprodajne trgovine doživio uspjeh.

Poslovni plan

Prije svega potrebno je izraditi dobar poslovni plan. Plan koji će biti nit vodilja vašem poslovanju. Ne brinite, ne morate diplomirati na visokom poslovnom fakultetu da biste stvorili dobar poslovni plan. Također, za početak ne mora biti detaljno razrađeni plan. Krenite od natuknica i prijedloga, razvijajte ga postepeno. Kao vlasnik ideje o poduzetništvu, lako ćete zaroniti u svoju strast koja vas tjera na početak poslovanja. Međutim, ta ideja mora biti strukturirana i razrađena ili će uspjeh teško doći. Za početak ukopajte svoju ideju i razradite natuknice koje ste napravili. Ako se na primjer želite baviti uslužnom djelatnošću ili prodajom građevinskog materijala, upitajte se? Zašto želite otvoriti takvu trgovinu? Tko će biti vaši kupci? Što vas čini jedinstvenim na tržištu? Što će vas odvojiti od vaše konkurencije?

Nakon što odgovorite na ova pitanja, postavite jasne ciljeve. Kako ćete zaraditi novac? Koliko će vam vremena trebati da vratite uloženi novac i da trgovina postane profitabilna? Kad definirate te ciljeve, sljedeće što morate je shvatiti kako ćete sve to i ostvariti. To su glavne stavke dobrog poslovnog plana.

U najužem smislu, poslovni plan je pregled ili plan puta za vašu tvrtku. To je detaljna karta vaših ciljeva i odgovora na pitanja kako ćete dosegnuti vrh. Važno je izraditi poslovni plan, tako da vi i bilo koji poslovni partner imate okvir za izgradnju posla. Ono što biste trebali shvatiti u startu je da poslovni plan ipak nije zapisan u kamenu. To znači da on sadrži smjernice koje ćete dodatno oblikovati kako će se posao razvijati.

Evo još nekih elemenata koje biste trebali uključiti u poslovni plan:

  • Proizvodi i usluge
  • Ciljano tržište
  • Marketinške strategije
  • Zaposlenici i osoblje
  • Financijska prognoza

Odaberite dobar naziv vaše tvrtke

Prije nogo prijeđete na otvaranje tvrtke i ispunjavanje dokumentacija, morat ćete odabrati naziv tvrtke. To vam se može činiti nebitno, ali naziv tvrtke može utjecati na mnoge različite aspekte poslovanja, stoga dobro promislite.

Naziv tvrtke može biti jednostavan i logičan, ali i čudan i jedinstven. Izbor ovisi o vama, ali preporučujemo da odaberete nešto što održava identitet robne marke koju pokušavate stvoriti. Držite se dalje od naziva koji se teško izgovaraju i koji neko značenje imaju samo vama. Budite originalni ali razmišljate što će ostali ljudi osjećati kada će izgovarati to ime.

Kada završite s time, preporučujemo da zakupite naziv domene za svoju tvrtku i izradite račune na najpoznatijim društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, Twitter i LinkdIn. To učinite odmah, čak i ako još nemate logotip ni jasnu viziju o stranici. Prvo će vam biti lakše ako se posao zavrti, a vi već imate napravljene račune, a drugo je iz sigurnosnih razloga. Postoje organizacije koje prate rast domaćih brendova i kad “nanjuše” dobar brend otvaraju domene i račune u vaše ime i traže određeni dio novaca za oslobađanje istih.

Čak i ako nemate u planu koristiti sve društvene mreže, već samo npr. Facebook. Otvorite ih i u opis ili prvi post stavite obavijest kako je vaša službena stranica na društvenim mrežama na Facebooku. Tako ćete se zaštititi od “zlih jezika”, a zaštitit ćete identitet.

Program za veleprodaju

Poslovni alati

Napravili ste poslovni plan, odradili ste razgovore za posao, otvorili ste tvrtku ili obrt. Sljedeći korak je odabir poslovnih alata koji će vama i vašim kupcima donijeti užitak poslovanja.

Fiskalne blagajne

Nakon što su vaši kupci odabrali što će kupiti iz vaše trgovine, “sletjeli” su na blagajnu i krenuli stavljati stvari na traku. Bitno je da u ovom zadnjem koraku stvari prođu bez problema. Odaberite fiskalne blagajne koje rade brzo i bez komplikacija. Oprema koju uzimate bi trebala biti All In One, ili barem računala s ekranima na dodir. Takve blagajne su brže i jednostavnije za vas i vaše kupce.

Računovodstvo

Računovodstvo može biti jedan od najtežih aspekata pokretanja tvrtke. Pogotovo ako pokrećete vlastito računovodstvo. Takve stvari vam mogu olakšati pametni programi koji su namijenjeni upravo takvim tvrtkama. Takvih programa nema puno, ali ipak vam preporučujemo odabir sustava koji se može integrirati s vašim POS blagajnama. Na taj način ćete ubrzati kompletno poslovanje i komunikaciju između maloprodaje i računovodstva.

Web shop

Naravno, vaša početna poslovna ideja možda nije uključivala online trgovinu, ali s načinom na koji se maloprodaja mijenja, moguće je da se promijeni i vaše razmišljanje o ovoj potrebi. Postoje na desetine platforma za web shopove, prilagođene malim ali i velikim tvrtkama. Rješenja ima stvarno mnogo i većina ih je dobro razrađena. Na kraju, možete dati izraditi vlastiti web shop. Ono što će vam kod takvog poslovanja puno olakšati je POS program koji je kompatibilan sa web shopom. Program koji može pratiti i izraditi izvješća za web shopove.

Nadamo se da je ovaj članak pružio neke početne smjernice i uvid u način otvaranja tvrtke. Također, ako ste obratili pozornost, primijetit ćete da postoji neophodan element koji nedostaje u ovim savjetima. Tako je. To je početni trošak. Smatramo da je to tako važna tema da zaslužuje čitav blog post posvećen njemu – stoga budite u toku! U međuvremenu, potražite dodatne savjete i trikove na našem blogu.