Naručili ste puno sezonske odjeće, ali niste uspjeli sve prodati? Evo nekoliko kratkih savjeta kako bi potaknuli i povećali prodaju kroz cijelu godinu.

1) Izlog je zrcalo vaše trgovine

Izlog govori puno o tome što se može pronaći u vašoj trgovini. Česta izmjena izloga i asortimana može privući više potencijalnih kupaca. Svaki puta kada kupac krene u shopping i namjerava nešto kupiti, a vaš izlog izgleda potpuno isto kao i zadnji puta kada je prolazio kraj njega, velika vjerojatnost je da neće ući ponovo u vašu trgovinu. Šanse za to su čak i veće ako zadnji puta nije ništa kupio.

Budite kreativni, smislite nešto originalno ali jednostavno. Nešto što ćete moći često promijeniti i prilagoditi novoj kolekciji ili ponudi. Ne trebate ulagati u nove izložbene lutke i sl. Dovoljno je da svako malo promijenite položaje i odjeću na njima.

2) Prodaja na društvenim mrežama

Uložili ste puno truda u nabavi nove kolekcije, no ona se u trgovini ne prodaje u dovoljnim količinama? Prebacite marketing i dio prodaje na Instagram ili Facebook. Postavite stranicu trgovine na društvene mreže i svakodnevno osvježavajte profil s novim odjevnim predmetima. Među njima neka budu i predmeti koji se teže prodaju, a naslov bi trebao biti “TOP PROIZVOD”. Navedite vaše pratitelje da lajkaju ili komentiraju određeni odjevni predmet. Svaki lajk ili komentar popratite u privatnoj poruci i pokušajte dogovoriti plaćanje i preuzimanje u trgovini.

Instagram je u toj priči vrlo susretljiv jer je to platforma koja voli slike. Angažirajte nekoga tko će odjenuti vašu kolekciju i dogovorite fotografiranje. Svakodnevno objavite 1-2 fotografije i počnite graditi svoj vlastiti “show room” na društvenoj mreži. Pronađite influencera koji će odjenuti vašu kolekciju i na društvenim mrežama pokazati da kupuje kod vas. Digitalni marketing će vam na društvenim mrežama potrošiti samo malo vremena, a kad se uhodate ni to više neće biti problem.

3) Modni dodaci

Jesen je pred vratima. Savršeni dio godine za privući nove kupce. To ćete najlakše napraviti CROSS SALE-om. Obogatite vašu ponudu i izlog novim šalovima, rukavicama i toplim čarapama. Budite originalni i takvom ponudom privucite potencijalne kupce. Kada uđu u vašu trgovinu, neka na više mjesta pronađu modne dodatke koje ćete pažljivo spojiti sa vašom sadašnjom kolekcijom. Podići ćete prodaju stalne ponude, a prodat ćete i dodatnu zalihu modnih dodataka, što će se automatski odraziti na veći profit.

4) Upoznajte svoje kupce

Važno je pratiti najnovije trendove i stilove. Postoji mnogo kupaca koji će prebaciti svoj cijeli stil na novu sezonu i novi “look”. No ipak je većina onih tradicionalnih koji drže svoj stil godinama. To što je nešto trenutno “in”, ne mora nužno značiti da će vaši kupci kupovati. Upoznajte želje i potrebe vaših stalnih kupaca i potencijalnih kupaca vaše sredine u kojoj radite. Prilagodite svoju ponudu i nećete imati problema sa punim skladištem.

Samo zato što vi volite određeni stil ne znači da isto to vole kupci koji prolaze kraj vaše trgovine. Prilikom odabira asortimana izađite iz svoje komfor zone i odaberite komade koji su izvan vašeg osobnog stila.

5) Poklonite nešto svojim kupcima

Direktno povećanje prodaje možete osjetiti ako kupcima nešto poklonite. Stavite natpis: “Gratis šal ili kišobran za iznose veće od 200 kuna”, na društvenim mrežama ili web shopu objavite “Besplatna dostava za narudžbe iznad 100kn”. Kupci vole i posjećuju prvo trgovine gdje su istaknuti natpisi koji nude nešto besplatno.

Većina neiskusnih trgovina stavlja popuste i akcije na odjevne predmete, pa tako možete naći akcije 50% na majice iz ljetne kolekcije i sl. Prava istina je da kupci više vole vidjeti Jedan proizvod po redovnoj cijeni, dok je drugi potpuno besplatan. Trigger koji izazivate kod kupaca je totalno drugačiji, a vama kao prodavaču je vrlo slično.

Aktivirajte loyalty program i uključite sve kupce u skupljanje bodova za koje ćete im pokloniti nešto. Vrlo jasan, jednostavan i direktan način koji može kupce vratiti u vaš dućan, ponovo i ponovo.

Jedno je sigurno! Nije u cilju napuniti skladište, pobacati robu u izlog, sjesti i čekati kupce. Budite kreativni, poduzetni i maštoviti. Smislite originalan način za privući vaše kupce i povećajte prodaju i profit.