Čakovec je ove godine ugostio više od 300 ugostitelja iz cijele Hrvatske. Razlog okupljanja je 1. Nacionalni kongres ugostitelja, mjesto održavanja je bio Centar za kulturu, a datum 21. listopada. Ovaj jedinstveni događaj koji okuplja sve izravne ili neizravne sudionike u gastronomskom i turističkom sektoru. Cilj je bio voditi konstruktivne rasprave o aktualnim problemima, te osmišljavanje rješenja kako bi ovaj sektor mogao što više napredovati u budućnosti.

Program prvog Nacionalnog kongresa ugostitelja obuhvatio je tri panel rasprave. Prva se odnosila na prezentaciju modela Kravata u ugostiteljstvu čiji je koncept predstavio Marin Medak. Model Kravata osmišljen je kao simbol prepoznatljivosti hrvatske ugostiteljske ponude, a hrvatskoj gaastronomiji pruža jasan i poseban identitet, te kvalitetu.

Problematikom poreznog opterećenja u ugostiteljstvu bavili smo se na drugoj panel raspravi. Potencijalno porezno i administrativno rasterećenje u ugostiteljstvu i povezanim djelatnostima, te najavljeno smanjenje PDV-a na pripremu i usluživanje hrane je i ovdje bila velika tema. Na drugoj panel raspravi sudjelovali su i svoj doprinos dali predsjednik udruge Lipa Davor Huić, predstavnik inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) i predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko – goranske županije Vedran Jakominić. Uz njih sudjelovali su i predstavnici Ministarstva gospodarstva.

Treća panel rasprava bavila se važnim pitanjem iseljavanje, radne snage i edukacije djelatnika u ugostiteljstvu. Petar Lovrić iz Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca raspravljao je kako se adekvatno pripremiti za novu sezonu i za promjene koje će uslijediti. Raspravi su se također pridružili i  direktor Zarja grupe Zvonimir Belić, voditelj projekta Raise the Bar Coca-Cola HBC Hrvatske Filip Verbanac, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić i vlasnica tvrtke Posao u turizmu Nataša Kačar.

„Prvi Nacionalni kongres ugostitelja zamišljen je kao ključno događanje koje će se održavati svake godine, a na kojemu će se raspravljati o svim pitanjima vezanim uz sektor ugostiteljstva. Pred nama je turbulentno razdoblje – priprema se smanjenje stope PDV-a za pripremu i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima na 13 posto, a trenutno nije posve jasno u kojem obliku i koje će sve objekte predložene mjera obuhvatiti. Također, pripremamo se na novu turističku sezonu i pod svaku cijenu želimo izbjeći situaciju u lipnju, kada smo kroz vatrogasnu mjeru povećanja kvota za strance spriječili ozbiljan udarac za sve ugostiteljske objekte, ali i turizam u cijelosti. Ovo je jedinstvena prilika za okupljanje svih dionika u ugostiteljstvu, a koji će iznijeti svoja iskustva i mišljenje o tome kako bi se sektor turizma i ugostiteljstva trebao razvijati.“, poručio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Marin Medak.

Osim panel rasprava, mogli smo birati između četiri zanimljive radionice. Damjan Miletić iz Poslovne akademije Rijeka vodio je “Kulturu ponašanja i ophođenja do stola i za stolom, te podizanje kvalitete usluge u ugostiteljstvu. Marin Nekić držao je Mixologiju koktela na drugoj radionici, a sve o franšiziranju u sektoru hrane i pića, te neiskorištenom potencijalu takvog načina poslovanja iznio je vlasnik franšize Surf ‘n’ Fries Adria Andrija Čolak.

Uz sve navedeno svoje lokalne proizvode prezentirali su međimurska i riječka obiteljska poljoprivredna gospodarstva, te međimurski vinari.

Na kraju možemo samo zaključiti da smo zadovoljni organizacijom Prvog nacionalnog kongresa ugostitelja i pohvaliti trud, želju i volju organizatora da se organizira ovako sadržajan i kvalitetan skup vrijedan pažnje i pozornosti. Veselimo se budućim koracima i događanjima u organizaciji Udruge ugostitelja i Marina Medaka.