Situacija sa COVID-19 pogodila je sve u branši prodaje i ugostiteljstva.

Tvrtka Gastrobit – GRC grupa veliki dio posla temelji na našim poduzetnicima, tvrtkama i obrtima. Situacija u kojoj su se našli naši poduzetnici i ugostitelji zahvatila je i naš “prostor” u kojem djelujemo. Nažalost s prestankom rada prodaje i ugostiteljskih objekta diljem zemlje naša se tvrtka također suočava s velikim gubicima. Pandemija koja je zahvatila i zaustavila svjetsku ekonomiju nama je također oduzela veći dio prihoda, a samim time i pokušala unijeti nemir u naše “redove”. Nasreću u tome nije uspjela! Djelatnici, kolege, prije svega ljudi s kojima radimo i dalje neumorno rade u svojim domovima jer ipak postoje korisnici koji za vrijeme pandemije žele posložiti poslovanje, traže savjete od naše korisničke podrške i rade na onim stvarima koje do sada nisu stigli ili nisu mogli napraviti.

Kao što smo već ranije pisali, za vrijeme ove ugroze organizirali smo besplatne OnLine edukacije na kojima možete individualno s korisničkom podrškom proći sve elemente i procese naših programskih rješenja i to potpuno besplatno. Shvaćamo kako je i našim korisnicima vrlo teško u ovoj situaciji i kako trebaju nekoga na “prvoj liniji”  gdje će (ako ništa drugo) popričati s nekim tko se nalazi u sličnoj situaciji, a ujedno i riješiti eventualne poteškoće unutar svojih inačica programskih rješenja.

Prioriteti i kako se mi nosimo s ovom situacijom

Prioriteti su kratki i jasni: Sačuvati radna mjesta i likvidnost tvrtke u svakom slučaju. Naše mjesečne obaveze s početkom kriznog razdoblja nisu stale. Postoje neke obaveze koje smo uspjeli pauzirati, no velika većina toga zbog drugih situacija mora ostati u pogonu. Naravno, ovdje su i naši djelatnici. Nadamo se kako ćemo uspjeti osigurati dovoljno plaća i da će ova ugroza što prije završiti, pa da zbrojimo gubitke i krenemo raditi tamo gdje smo stali. Kao što je to učinila država i mi smo na vrijeme napravili nekoliko mjera kako bi sačuvali likvidnost i radna mjesta, te se nadamo kako će one pomoći u ovoj novonastaloj situaciji i da ćemo uspjeti izgurati do kraja ugroze.

Organizacija rada

Trenutno u našim poslovnicama kao i u većini drugih nema puno ljudi. Organizirali smo da jedan kolega tjedno bude u centralnoj poslovnici kako bi bio na raspolaganju u slučaju hitnosti ili administrativnog djela koji još uvijek funkcionira. Svi ostali su organizirani za rad od kuće. Naša telefonska centrala preusmjerena je na službene mobitele i raspoređena po odjelima na isti način kao da smo i u tvrtki. Svi programi, dokumenti i ostale digitalne stvari koje su potrebne za rad također su postavljene kod svakog djelatnika na laptop i u kvaliteti naše podrške ne bi smjelo biti prekida ili čekanja. Svakodnevno organiziramo sastanke putem mobitela ili WebCam programa kako bi što realnije i kvalitetnije razmotrili neke stvari i organizaciju rada zadržali na što višem nivou. Naši voditelji i u ovim situacijama neumorno rade kako bi svi djelatnici dobili na vrijeme informacije ali i potrebnu pomoć. Svejedno radi li se o poslu ili pomoći na psihološkoj razini jer u ovim situacijama je bitno zadržati i kolektivno zdravlje. Trenutna situacija je vrlo povoljna, svi smo vrlo pozitivni i nadamo se da će ova ugroza što prije završiti kako bi se što prije vratili normalnom tijeku života.

Zajedno ćemo lakše prebroditi sve prepreke

Kao što smo spomenuli u tekstu iznad, naši odjeli su vrlo dobro organizirani i do sada nismo primijetili poteškoće, a u svemu nam pomaže i uprava koja također neumorno radi kako bi poslovno pokušala stabilizirati situaciju i kako bi osigurala zadržavanje radnih mjesta i likvidnosti tvrtke. Teško je u ovom trenutku govoriti i predviđati što će se događati u budućnosti ali smo trenutno svi jako optimistični i vjerujemo da se samo zajedničkim radom, ulaganjem i vjerom možemo izboriti i iz ove situacije izaći jači nego ikad. Na redovnim brojevima telefona smo za sve naše korisnike i djelatnike koji trebaju pomoć, savjet, podršku ili samo razgovor. Istina je da smo se svi našli prvi puta u ovakvoj situaciji ali ćemo zajedno i prijeći preko nje. Možda iz svega izvučemo i pozitivne stvari, naučimo neke nove osobne i poslovne procese i shvatimo da nas samo zajedništvo drži na okupu iako nas je ovoga puta situacija fizički razdvojila.